Tijd voor mijzelf

,

Afgelopen week had ik een man op de massagetafel. Hij gaf aan dat hij scoliose heeft, zittend werk doet en dat, ondanks een aangepaste stoel, zijn rug en schouders behoorlijk vast zitten. Genoeg redenen om zijn fysieke klachten te verklaren. Hier en daar is enige druk nodig om de aanwezige triggerpoints aan te pakken en de spieren losser te krijgen. Natuurlijk los je zulke klachten niet één keer op, dus mijn advies is om op korte termijn terug te komen.

Na de massage is de man dankbaar. Hij geeft aan dat de massage in de schouders soms gevoelig was maar dat het nodig en ontspannend is. Blijkbaar voelt hij nu ook de ruimte om verder te praten. Er komt een drukke periode aan. Een relatiebreuk, verhuizen en ook nog een vriend in moeilijkheden tot steun zijn. Tijdens zijn werk als chauffeur teveel tijd om alle zorgen in zijn hoofd te laten malen.

Jeetje, dat is niet niks, zeg ik. De klachten hebben niet alleen een fysieke oorzaak. Uit elkaar en verhuizen, de meest stressvolle situatie én er zijn voor je vriend. Wie zorgt er dan voor jou? Juist in een drukke periode is het zaak om ruimte voor jezelf te maken. Een massage maakt de spieren los én het geeft je de ook mogelijkheid om het hoofd even los te laten. Vanuit de maalstand naar de ontspanning. Ik adviseer hem om direct een vervolgafspraak te maken zodat die alvast in de agenda staat.

Ik weet hoe belangrijk het is om dat te doen. En ik ken dat ook van mezelf, dat ik “goed voor mezelf zorgen” onderaan de actielijst zet. De neiging heb om uit te stellen en af te wachten tot het laatste moment, tot de agenda al gevuld is met andere zaken. Eigenlijk is het altijd te druk. Raar eigenlijk
zoals dat werkt. Iets met mezelf het waard vinden en mezelf iets gunnen. Gelukkig gaat me dat steeds beter af.

Mijn volgende massageafspraak staat al in de agenda en daar kijk ik naar uit!